Rambler's Top100
НОВОСТЬ

Ростислав Шурма: Енергетика — це не коворкінг, де кожен робить, що хоче. Вона працює за чітко встановленими регламентами

[10:45 05 сентября 2023 года ]

Тільки регулятор і оператор системи передачі НЕК “Укренерго” має повноваження встановлювати підключення електростанцій в об’єднану енергосистему України. Про це в інтерв’ю Forbes Ukraine сказав заступник керівника Офісу Президента України Ростислав Шурма.

“Тільки “Укренерго” має повноваження і технічні можливості оперативно встановлювати, чи працювали електростанції в об’єднану енергосистему України…Енергетика — це не коворкінг, де кожен робить, що хоче. Це система, яка працює за чітко встановленими регламентами. Тож об'єкти на тимчасово окупованих територіях працювали за правилами, які встановлював оператор і регулятор”, — сказав він.

За його словами, “Укренерго” своїми діями щомісячно, включно до червня 2023 року, підтверджувало, що станції працюють в об’єднаній енергосистемі України, надаючи послуги диспетчеризації, регулярно надаючи команди на завантаження та розвантаження залежно від балансу в енергосистемі України, підписуючи щомісячно акти, що підтверджували обсяги генерації.

Він нагадав, що на тимчасово окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей залишились 72 об’єкта “зеленої” енергетики, серед яких є 3 об'єкти, де є частка у його брата — Олега Шурми. “Чи порушували щось ці 72 об'єкти? Нехай оцінку дають правоохоронні органи”, — додав він.

За його словами, усі електростанції на тимчасово окупованих територіях отримували кошти за продану електроенергію в об'єднану енергосистему України, це щомісяця підтверджувало “Укренерго”. Вони отримували тільки близько 40% від вартості цієї електроенергії за “зеленим” тарифом, бо ДП “Гарантований покупець” продавав електрику на ринку і передавав компаніям гроші із суми, яку зміг виручити.

“Жодної копійки державних коштів не було нікому перераховано. Усі 72 об’єкти мали однакові умови оплати. Жодна компанія не отримувала більше чи менше. Це алгоритм розрахунків на енергоринку: однаковий відсоток оплат для всіх”, — сказав Ростислав Шурма.

На запитання журналіста щодо зареєстрованого в Раді законопроєкта про припинення виплат при відсутності підтвердження, що компанія працює в енергомережі України, Шурма відповів, що це є компетенцією регулятора і у нього достатньо повноважень проаналізувати ситуацію і прийняти відповідні рішення.

Він також додав, що учасники ринку зверталися з претензією. “До мене звертались учасники ринку, у них є претензії: чому звичайне бізнес-питання, яке треба було врегулювати на рівні регулятора і оператора, наскільки політизували. Тому я кажу про замовність розслідувань навколо цієї теми”, — підкреслив він.

Добавить в FacebookДобавить в TwitterДобавить в LivejournalДобавить в Linkedin

Что скажете, Аноним?

Если Вы зарегистрированный пользователь и хотите участвовать в дискуссии — введите
свой логин (email) , пароль  и нажмите .

Если Вы еще не зарегистрировались, зайдите на страницу регистрации.

Код состоит из цифр и латинских букв, изображенных на картинке. Для перезагрузки кода кликните на картинке.

НОВОСТИ
АНАЛИТИКА
ДАЙДЖЕСТ
ПАРТНЁРЫ
pекламные ссылки

miavia estudia

(c) Укррудпром — новости металлургии: цветная металлургия, черная металлургия, металлургия Украины

При цитировании и использовании материалов ссылка на www.ukrrudprom.ua обязательна. Перепечатка, копирование или воспроизведение информации, содержащей ссылку на агентства "Iнтерфакс-Україна", "Українськi Новини" в каком-либо виде строго запрещены

Сделано в miavia estudia.