Rambler's Top100
НОВОСТЬ

Експорт металобрухту УЗ поза системою “Прозорро” не принесе державі жодного зиску — економіст

[13:50 15 сентября 2023 года ]

Якщо “Укрзалізниця” почне експорт брухту чорних металів поза системою “Прозорро”, то з економічної точки зору це не принесе державі Україна та державному бюджету жодного зиску.

Таку думку висловив керівник аналітичного центру CMD-Ukraine (Center for market development economy), доктор економічних наук Ігор Гужва. “Вкотре доводиться нагадувати, що державі набагато вигідніше стимулювати переробку сировини в Україні, а не її експорт. Зокрема, 1 тонна металобрухту, перероблена на металургійних підприємствах країни, приносить державі зиск у вигляді майже 25 тис. грн. сплачених податків. В той же час, якщо цю тонну відправити на експорт до Євросоюзу, бюджет отримає усього 3 євро сплаченого мита”, — відмітив він.

Крім цього, за його словами, працюючі метзаводи — це збереження робочих місць, особливо у прифронтових регіонах. “Відомо, що на 1 робітника в металургії припадає 4 робочих місця у суміжних галузях. Отже, тонна брухту, перероблена в Україні, буде забезпечувати не тільки податки, а й робочі місця”, — підкреслив він.

Економіст також нагадав, що експорт вже виготовленої 1 тонни металопродукції з металобрухту забезпечить майже 4 тис. дол. США валютних надходжень, що підтримувати стабільність курса гривні. “Водночас, експорт 1 тони сировини забезпечить в 10-15 разів менше валютних надходжень, аніж готової метпродукції”, — констатував Ігор Гужва.

Нагадаємо, що АТ “Укрзалізниця” просить уряд звільнити її від зобов’язання реалізовувати брухт чорних металів через систему “Прозорро”.

Як повідомлялося, за підсумками 2022 року “Укрзалізниця” успішно реалізувала через систему “Прозорро” 113,04 тис. т брухту чорних металів загальною вартістю 669,98 млн. грн.

З початку 2023 року “Укрзалізниця” успішно продала на “Прозорро” 55,43 тис. т брухту чорних металів на суму 288,84 млн. грн.

Добавить в FacebookДобавить в TwitterДобавить в LivejournalДобавить в Linkedin

Что скажете, Аноним?

Если Вы зарегистрированный пользователь и хотите участвовать в дискуссии — введите
свой логин (email) , пароль  и нажмите .

Если Вы еще не зарегистрировались, зайдите на страницу регистрации.

Код состоит из цифр и латинских букв, изображенных на картинке. Для перезагрузки кода кликните на картинке.

НОВОСТИ
АНАЛИТИКА
ДАЙДЖЕСТ
ПАРТНЁРЫ
pекламные ссылки

miavia estudia

(c) Укррудпром — новости металлургии: цветная металлургия, черная металлургия, металлургия Украины

При цитировании и использовании материалов ссылка на www.ukrrudprom.ua обязательна. Перепечатка, копирование или воспроизведение информации, содержащей ссылку на агентства "Iнтерфакс-Україна", "Українськi Новини" в каком-либо виде строго запрещены

Сделано в miavia estudia.