Rambler's Top100
НОВОСТЬ

Ціни на будматеріали зросли у два рази: на яке подорожчання житла слід очікувати українцям?

[08:30 25 ноября 2023 года ]

Через повномасштабне вторгнення рф наша країна зазнала чималих руйнувань. Тисячні домівок громадян знищено чи потребують відновлення. За останні півроку чверть українців і досі залишаються без роботи, а 60% населення відчуло погіршення економічного становища. Так, громадянам усе важче осилити відновлення власного житла, і далі новини щодо цін на будівельні матеріали та їхнього виготовлення — на жаль, невтішні. Очікується, що вартість на критично важливу у відбудові продукцію, зокрема цемент і бетон, лише зростатиме, а обсягів їхнього виробництва з часом буде недостатньо.

Як зросли ціни на будівельну продукцію від початку великої війни з рф, і детальніше про обсяги виробництва критично важливих у відбудові матеріалів, розповіли журналісти  “СтопКору” в новому розслідуванні.

За словами комерційної директорки “ІнтерГал-Буд” Алли Лаєвської, у порівнянні з періодом до початку повномасштабного вторгнення ціни на цемент і бетон зросли у два рази. Примітно, що будь-які коливання вартості на відповідні матеріали безпосередньо впливають і на те, скільки коштуватиме зведення житлових будинків.

Щоправда Лаєвська каже, що у цій галузі прямо пропорційно вартість квадратного метра росте не одразу. За відсутності запитів на нові квартири, забудовники певний час штучно стримують ціни.

“На сьогоднішній момент є дуже суттєве обмеження платоспроможного попиту через війну. Відповідно ми маємо скоріше зменшення мережі та прибутковості забудовників і будівельних проєктів, оскільки перекласти на ціну метра зростання вартості матеріалів не є можливим на поточний момент”, — зауважує вона.

Варто зазначити, що у 2021 році в Україні було виготовлено 11,5 млн тонн цементу, тим часом, за даними “СтопКору”, до кінця цього цифра виробництва становитиме близько 7 млн тонн. Через руйнування росіянами української інфраструктури під час повномасштабної війни, очікується, що запити на цемент і будівельні матеріали будуть тільки рости. Лаєвська каже, що насправді обсягів виробництва для здійснення відбудови України буде недостатньо, що потягне за собою підвищення вартості будматеріалів. Примітно, про збільшення заробітних плат українців, аби вони у фінансовому плані могли осилити відновлення постраждалих домівок чи купівлі нових, узагалі наразі не йдеться.

“Обсягів будівництва подальшої відбудови, розпочатку нових будівельних проектів існуючого постачання та обсягів виробництва буде недостатньо. Це буде призводити до досить суттєвого зростання вартості матеріалів та комплектуючих”, — зазначає комерційна директорка “ІнтерГал-Буд”.

За словами нардепа Сергія Нагорняка, українцям також слід підготуватися до підняття цін на цемент, бетон, будівельні матеріали і, відповідно, — житло, адже ірландський виробник CRH збирається захопити український ринок. Виявляється, що компанія, яка і так має в нашій державі три заводи, хоче придбати в італійської Buzzi ще два. Так, CRH матиме найбільшу частку на ринку виробництва та розподілу цементу і зможе його монополізувати, що призведе до ще підвищення середньої вартості на житло. Народний обранець наголошує: за монополізації ірландський виробник CRH зможе контролювати половину ринку й диктувати, за якою саме ціною продаватимуться будматеріали, котрі наразі є критично важливими у відбудові.

Зауважмо, виробники будматеріалів і забудовники кажуть, на скільки саме може зрости вартість цементу у разі поглинання ринку та його монополізації, поки спрогнозувати складно. Однак те, що ціна буде рости, — факт очевидний.

Слід додати, що наразі ірландський виробник є власником трьох заводів в Україні: у Камʼянці-Подільському, Одесі та Миколаєві. У червні 2023 року італійська корпорація Buzzi SpA, яка володіє підприємствами “Волинь-цемент” і “Південьцемент”, повідомила про їхню купівлю за €100 млн компанією CRH. Так, конкурентами для ірландського виробника наразі ще є “Кривий Ріг Цемент” та “Івано-Франківськцемент”.

У разі успішності угоди частка CRH зросте до 46%. Примітно, що Згідно з частиною першою статті 12 Закону України “Про захист економічної конкуренції” суб’єкт господарювання займає монопольне (домінуюче) становище на ринку товару, якщо частка перевищує 35%. Так, існує загроза, що ірландський виробник зможе почати контролювати половину ринку цементу України.

Добавить в FacebookДобавить в TwitterДобавить в LivejournalДобавить в Linkedin

Что скажете, Аноним?

Если Вы зарегистрированный пользователь и хотите участвовать в дискуссии — введите
свой логин (email) , пароль  и нажмите .

Если Вы еще не зарегистрировались, зайдите на страницу регистрации.

Код состоит из цифр и латинских букв, изображенных на картинке. Для перезагрузки кода кликните на картинке.

НОВОСТИ
АНАЛИТИКА
ДАЙДЖЕСТ
ПАРТНЁРЫ
pекламные ссылки

miavia estudia

(c) Укррудпром — новости металлургии: цветная металлургия, черная металлургия, металлургия Украины

При цитировании и использовании материалов ссылка на www.ukrrudprom.ua обязательна. Перепечатка, копирование или воспроизведение информации, содержащей ссылку на агентства "Iнтерфакс-Україна", "Українськi Новини" в каком-либо виде строго запрещены

Сделано в miavia estudia.