Rambler's Top100
НОВОСТЬ

Скрутками ПДВ, яке Міноборони повертало постачальника палива, займалися компанії Владислава Якубовського, — ЗМІ

[10:30 17 июля 2023 года ]

Постачальники палива, які незаконно отримували відшкодування ПДВ від Міністерства оборони України в 2022 році, є компаніями екс-голови Державного агентства екологічних інвестицій України, екс-заступника голови Державного комітету України з державного матеріального резерву Владислава Якубовського.

Про це йдеться у блозі політичного аналітика Олександра Кочеткова на сайті “Дело”.

“За інформацією видання “Наші гроші”, отриманою у Державній аудиторській службі, приватний постачальник у 2022 році через механізм “скруток” одразу вивів з обороту кошти, призначені для сплати податку назад державі. СБУ поки безуспішно намагається знайти цього постачальника, який примудрився не лише скручувати, а ще й продавати паливо державі у перший рік війни із жирною та аж ніяк не ринковою націнкою — за ціною 56-62 тисяч гривень за тонну. Це відповідає ціні 57-63 гривень за літр. Таких цифр у той період не було на жодній автозаправці країни. Найдорожчі види дизелю коштували максимум до 55 гривень за літр. Допоможемо Службі безпеки. Цей постачальник — Якубовський Владислав Болеславович”, — відзначається у розслідуванні.

За словами автора розслідування, Якубовський, який за часів президенства Віктора Януковича працював керівником Державного агентства екологічних інвестицій України та заступником голови Державного комітету України з державного матеріального резерву, був пов'язаний з оточенням колишнього президента.

“Людина, яку звинувачували у розкраданні коштів, отриманих Україну у рамках Кіотского протоколу. Ці кошти мали піти на облаштування дитячих закладів — шкіл, інтернатів, дитсадків тощо, однак розчинилися на рахунках компаній, пов’язаних із Юрієм Іванющенком. Після краху влади Януковича Якубовський виплив у легендарній групі “Трейд Коммодіті” Грановського-Адамовського, яку вважали близькою до вже наступника Януковича Порошенка. Прославилася ця група тим, що, поки лунали гасла “Армія, мова, віра!”, вправно закуповувала паливо у Роснефті, “виробляючи” дизель, а насправді бодягу з керосину та базового мастила, вбиваючи двигуни українських танків та іншої бойової технікі та грабуючи країну на мільярди у “міжсобойчиках” із Медведчуком у тендерах Укрзалізниці”, — йдеться у публікації.

Як підрахували “Наші гроші” на основі аналізу даних “Вісника держзакупівель” та інформації системи “Прозорро”, за часів Порошенка група “Трейд Коммодіті” натендерила 17 мільярдів на паливі для держави. “Група нікому не відомих до цього компаній-ноунеймів, записаних переважно на фунтів з Дніпропетровської області, зайшла на ринок у 2015 і сіла на найбільш жирні теми. Зокрема, 17 млрд грн державних коштів отримали від державних замовників. Дослідимо основні шахрайські схеми, які були розроблені не Адамовським (наразі підслідний НАБУ — ред.) і, тим паче, не Грановським, а тіньовим директором групи. Схеми наступні: укладання додаткових угод після тендеру, ціновий шантаж замовника, викидання з тендерів конкурентів через оскарження торгів у судах та АМКУ, штучне обмеження конкуренції, зрив тендерів у змові із медведчуківцями за допомогою АМКУ і судів, бодяжне паливо й ухиляння від сплати податків”, — такі данні наводяться у статті.

Видання також повідомляє про подальші плани Якубовського — вийти на ринок авіазаправок. “Попри запевнення пана Адамовського, що “Трейд Коммодіті” — так би мовити “всьо” — це не так. І справа не тільки у скрученому ПДВ Міноборони. Якубовський планує вийти на ринок авіазаправок під брендом SKY Avia. Про це свідчить заявка групи на реєстрацію торгової марки на сайті ДП “Український інститут інтелектуальної власності”; Укрпатент). Можна навіть не сумніватися, що продукт буде “фірмової” якості, і це вже пряма загроза національній безпеці. Оскільки паливо буде для української бойової авіації.Тож закликаємо СБУ не схибити у пошуку “молодих рєбят”, — підсумовує видання.

Добавить в FacebookДобавить в TwitterДобавить в LivejournalДобавить в Linkedin

Что скажете, Аноним?

Если Вы зарегистрированный пользователь и хотите участвовать в дискуссии — введите
свой логин (email) , пароль  и нажмите .

Если Вы еще не зарегистрировались, зайдите на страницу регистрации.

Код состоит из цифр и латинских букв, изображенных на картинке. Для перезагрузки кода кликните на картинке.

НОВОСТИ
АНАЛИТИКА
ДАЙДЖЕСТ
ПАРТНЁРЫ
pекламные ссылки

miavia estudia

(c) Укррудпром — новости металлургии: цветная металлургия, черная металлургия, металлургия Украины

При цитировании и использовании материалов ссылка на www.ukrrudprom.ua обязательна. Перепечатка, копирование или воспроизведение информации, содержащей ссылку на агентства "Iнтерфакс-Україна", "Українськi Новини" в каком-либо виде строго запрещены

Сделано в miavia estudia.