Rambler's Top100
НОВОСТЬ

Головна проблема АМКУ — довготривалість прийняття рішень, — Медвідь

[12:00 06 марта 2024 года ]

Під час російської агресії на нашій території, коли домівки тисяч сімей знищив або зруйнував ворог, в Україні існує загроза захоплення будівельного ринку, що може потягнути за собою підвищення вартості на них. Ірландський виробник цементу CRH, відомий скандальними знищеннями малих бізнесів по усьому світові, хоче придбати нові заводи й тут. На які наслідки можна очікувати та як реагує АМКУ на відповідну угоду?

У статті видання “Подробиці” йдеться, що світовий гігант із виготовлення цементу збирається купити в Україні заводи свого конкурента Dickerhoff (Buzzi), унаслідок чого ірландський виробник може “нажитися” на війні в Україні та відбудові тут. Так, частка CRH на ринку становитиме 46%, що загрожує утворенню монополії. У такому випадку компанія самостійно розвʼязуватиме питання встановлення цін на продукцію, тож зможе лише наживатися на горі українців. До слова, за час повномасштабної війни з рф 60% із них і так відчули погіршення економічного становища.

Зазначимо, попри те, що в АМКУ відповідну угоду досі не заборонили, 16 січня на офіційному сайті відомства зʼявилася інформація стосовно початку розслідування щодо узгодженої дії між компаніями DYCKERHOFF та CRH. В Антимонопольному комітеті розповіли про розгляд справи стосовно угоди між компаніями, зазначивши: у разі купівлі ірландцями ще двох заводів у нашій країні, вони матимуть найбільшу частку на ринку виробництва та розподілу цементу, тож фактично зможуть стати монополістом.

Примітно, що в АМКУ говорити про наслідки захоплення ринку ірландським виробником — не стали, однак керівник інвестиційної компанії William Invest Expert вважає: загалом реакція Комітету на подібні випадки є доволі повільною.

“Антимонопольний комітет у нас працює і реагує доволі кволо, тобто із суттєвим запізненням на 3,5,7 років. Уже може юридичних осіб таких не існувати, а він тільки вирішує, що були відповідні порушення. Головна проблема АМКУ — довготривалість прийняття рішень”, — зазначив він.

Керівник інвестиційної компанії William Invest Expert зауважив: враховуючи на те, що на будівельному ринку прослідковуються збільшення попиту на цемент та підприємства з ознаками монополізації, це може впливати на підвищення вартості як будівництва, так і відновлення зруйнованого під час війни. На думку Медвідя, у майбутньому існує проблема захоплення ринку, запобігання чого є прямою функцією саме АМКУ.

Слід зазначити, що, як раніше поясняв журналістам нардеп Сергій Нагорняк, для українського суспільства головний негативний наслідок монополізації — це підняття цін на цемент, бетон, будівельні матеріали і, відповідно, — житло. Таким чином здорожчає і відбудова зруйнованих росіянами чи пошкоджених ним домівок громадян, коли про зростання заробітних плат наразі не йдеться. Саме тому, за думкою Нагорняка, Україна потребує формування конкурентного ринку.

Добавить в FacebookДобавить в TwitterДобавить в LivejournalДобавить в Linkedin

Что скажете, Аноним?

Если Вы зарегистрированный пользователь и хотите участвовать в дискуссии — введите
свой логин (email) , пароль  и нажмите .

Если Вы еще не зарегистрировались, зайдите на страницу регистрации.

Код состоит из цифр и латинских букв, изображенных на картинке. Для перезагрузки кода кликните на картинке.

НОВОСТИ
АНАЛИТИКА
ДАЙДЖЕСТ
ПАРТНЁРЫ
pекламные ссылки

miavia estudia

(c) Укррудпром — новости металлургии: цветная металлургия, черная металлургия, металлургия Украины

При цитировании и использовании материалов ссылка на www.ukrrudprom.ua обязательна. Перепечатка, копирование или воспроизведение информации, содержащей ссылку на агентства "Iнтерфакс-Україна", "Українськi Новини" в каком-либо виде строго запрещены

Сделано в miavia estudia.